We wtorek 25 października 2011 r. o godz. 16.00 Muzeum Piekarstwa w Pleszewie zorganizowało warsztaty. Uczestnicy zajmowali się kiszeniem kapusty, wytwarzaniem syropu z buraka cukrowego i produkcją pierników.
W Muzeum Piekarstwa można było zobaczyć, jak kisiło się kapustę starymi metodami. Warsztaty zaczęły się od przygotowania kapusty. Trzeba było drobno ją poszatkować, a następnie wraz z marchewką wrzucić do wielkiej beczki i systematycznie udeptywać. W tym czasie uczestnicy warsztatów wysłuchali opowieści o właściwościach zdrowotnych i odżywczych kapusty. Chętni mogli także wykonać syrop z buraka cukrowego, dowiedzieć się czegoś o produkcji cukru i miodu oraz upiec pierniki. Warsztaty sprawiły, że z wielkim apetytem zajadano chleb z kapustą, a na deser smakowano własnoręcznie upieczone pierniki. W muzeum panowała znakomita atmosfera, degustacji towarzyszyły wspólne śpiewy.
Warszaty odbyly się przy współpracy z Urzędem Miasta w Pleszewie.
Na górę