W atmosferę Muzeum Piekarstwa wprowadza przybyszy zapach świeżo pieczonych bułek.
Motto „Bądź dobry jak chleb” zawieszone nad starą reklamą dawnej cukierni wita zwiedzających. Tutaj uczymy nie tylko, jak powstaje chleb, ale i szacunku do niego!
Muzeum stale gromadzi eksponaty. Mamy tutaj stare sprzęty używane kiedyś w piekarstwie od żarna do mielenia zboża, do trzech różnych pieców do wypieku chleba i wyrobów cukierniczych.
Zobaczyć można także dokumenty cechowe, najstarsze z 1784 r., dawne protokólarze i inne dokumenty.
Tutaj zwiedzający „od kuchni” poznają zawód piekarza! Zapraszamy do dużego stołu, gdzie opowiadamy o rodzajach mąk i ciast. Każdy gość na chwilę staje się piekarzem i po otrzymaniu kęsa ciasta mlecznego, tworzy z niego swoje „arcydzieło”. Powstają niepowtarzalne żółwiki, laleczki, słoneczka, warkoczyki, chałeczki, rogaliki itp. Następnie posmarowane jajkiem wyroby z podpisem autora trafiają na blaszkę, którą umieszczamy w garówce a potem odpiekamy. Taką oryginalną i smaczną pamiątkę nasi goście zabierają do domu.
W Muzeum usłyszycie wiele ciekawostek, np. skąd piekarz wiedział czy wystarczająco jest nagrzany piec piersiowy, gdy nie było elektroniki wspomagającej pracę? Jak wygląda piec rurkowy? Co to jest dzieża? Do czego służyła gilotyna?
Na górę